zamknij
MENU

Nasze realizacje:

Kuchnia i łazienki w modernistycznej willi w Rembertowie

Projekt wybranych pomieszczeń – współcześnie, ale z zachowaniem stylu epoki

Para, która kupiła zrujnowaną willę z lat 20-tych XX wieku zwróciła się do projektantek z prośbą o pomoc w zaprojektowaniu kuchni i łazienek. Ponieważ ambicją właścicieli było przywrócenie dawnej świetności opuszczonemu przez lata budynkowi – z szacunkiem dla jego architektonicznego dziedzictwa – naszym zadaniem stało się utrzymanie modernistycznego klimatu i uratowaniem zachowanych elementów wyposażenia willi.

Aranżacja kuchni przypominała operację na żywym organizmie. Należało stworzyć w pełni funkcjonalną przestrzeń z zachowaniem oryginalnej tkanki — ściany wydzielającej spiżarnię. W ten sposób powstała ciekawa zabudowa kuchenna, która przechodzi przez ścianę ignorując ten fizyczny podział pomieszczenia. Ze względu na modernizację przyłączy wodno-kanalizacyjnych niestety nie mogłyśmy zachować oryginalnej posadzki z lastryko: zastąpiono ją stylizowanym gresem.
Paleta barwno-materiałowa kuchni to połączenie koloru terakoty z szarością lastryko oraz dodatkami drewna i szkła. Dzięki rezygnacji z typowych szafek wiszących wyeksponowano duże okna z widokiem na ogród. Oświetlenie nad blatem pojawiło się w postaci ceramicznych kinkietów stylizowanych na dawne oprawki. W kuchni znalazło się również miejsce na okrągły, drewniany stół i dwa krzesła oraz półki na dekoracyjne i funkcjonalne drobiazgi. Wnęka ze spiżarnią mieści zaś obszerną lodówkę, zaś sama spiżarnia została wyposażona w odpowiedni dla tego pomieszczenia system przechowywania.

Ozdobą wyposażenia łazienki na parterze są archiwalna umywalka z podwójnym kranem oraz żeliwny górnopłuk. Dopasowałyśmy do nich współczesną, stojącą miskę WC. Pozostałe współczesne wyposażenie również nawiązuje do stylu epoki. Podłoga to kontynuacja rozwiązań materiałowych ze znajdującej się za ścianą kuchni. Strefa prysznica została wyłożona betonem architektonicznym, który stanowi subtelne tło dla pozostałych rozwiązań materiałowych. Lampa marki Pani Jurek to dodatek, który wprowadza kolor do wnętrza. Kontynuację tego zdecydowanego akwamarynowego akcentu znajdziemy w grafice wyeksponowanej na przeciwległej ścianie oraz w wysokich listwach przypodłogowych.

Łazienka na piętrze powstała w przedsionku sypialni. Z uwagi na prywatny charakter pomieszczenia, zaplanowałyśmy go jako mini-salon kąpielowy wyposażony w przyścienną wannę. Oryginalna drewniana podłoga okazała się odporna na przeciekający latami dach, dlatego uznałyśmy, że będzie wystarczająco odporna na nowe, łazienkowe wyzwania. Aby zachować ów parkiet w nienaruszonym stanie wszystkie instalacje zostały poprowadzone przez sąsiadujące z łazienką poddasze. Jak w całym naszym projekcie, także i w tej łazience współczesne wyposażenie zostało tak dobrane, aby harmonizować z międzywojennym stylem budynku, zarówno materiałowo, jak i kolorystycznie.

Projekt zrealizowano we współpracy z pracownią Labezka Designers

2023 / #projekt wnętrz domu,kuchnia na wymiar,projekt wnętrza łazienki,pomysły na renowację,odnowienie wnętrza,modernizm,minimalizm

Dzięki rezygnacji z typowych szafek wiszących wyeksponowano duże okna z widokiem na ogród.

Δ Dzięki rezygnacji z typowych szafek wiszących wyeksponowano duże okna z widokiem na ogród.

Paleta barwno-materiałowa kuchni to połączenie koloru terakoty z szarością lastryko oraz dodatkami drewna i szkła.

Δ Paleta barwno-materiałowa kuchni to połączenie koloru terakoty z szarością lastryko oraz dodatkami drewna i szkła.

Nowo powstała, ciekawa zabudowa kuchenna ignoruje fizyczny podział pomieszczenia – blaty i szafki sięgają wnęki spiżarnianej.

Δ Nowo powstała, ciekawa zabudowa kuchenna ignoruje fizyczny podział pomieszczenia – blaty i szafki sięgają wnęki spiżarnianej.

Za okrągłym stołem jadalnianym umieściłyśmy półkę na dekoracyjne i funkcjonalne drobiazgi w kolorze traktory.

Δ Za okrągłym stołem jadalnianym umieściłyśmy półkę na dekoracyjne i funkcjonalne drobiazgi w kolorze traktory.

Detale terakotowej kuchni. Jak widać, okładzinę ścianą wykonano z tego samego materiału co blat.

Δ Detale terakotowej kuchni. Jak widać, okładzinę ścianą wykonano z tego samego materiału co blat.

Fot.: po lewej – drzwi do spiżarni wyposażonej w stosowne regały; po prawej – widok na ceramiczne kinkiety: współczesne, ale stylizowane na dawne oprawki

Δ Fot.: po lewej – drzwi do spiżarni wyposażonej w stosowne regały; po prawej – widok na ceramiczne kinkiety: współczesne, ale stylizowane na dawne oprawki

Łazienka na paterze willi – do zachowanych elementów wyposażenia: umywalki i górnopłuku dobrano odpowiednią miskę WC.

Δ Łazienka na paterze willi – do zachowanych elementów wyposażenia: umywalki i górnopłuku dobrano odpowiednią miskę WC.

Strefa prysznica (na fotografii – po prawej) została wyłożona betonem architektonicznym

Δ Strefa prysznica (na fotografii – po prawej) została wyłożona betonem architektonicznym

Akwamarynowy akcent kolorystyczny tworzy lampę Pani Jurek, ozdobna grafika i listwy przypodłogowe

Δ Akwamarynowy akcent kolorystyczny tworzy lampę Pani Jurek, ozdobna grafika i listwy przypodłogowe

Dobrane przez nas współczesne wyposażenie łazienki nawiązuje do modernistycznej stylistyki budynku

Δ Dobrane przez nas współczesne wyposażenie łazienki nawiązuje do modernistycznej stylistyki budynku

Łazienka na piętrze, znajdująca się w przedsionku sypialni, ma prywatny charakter. Zaplanowałyśmy ją jako mini-salon kąpielowy.

Δ Łazienka na piętrze, znajdująca się w przedsionku sypialni, ma prywatny charakter. Zaplanowałyśmy ją jako mini-salon kąpielowy.

Po lewej – przyścienna wanna. Jak w całym naszym projekcie, współczesne wyposażenie stara się harmonizować z międzywojennym stylem budynku.

Δ Po lewej – przyścienna wanna. Jak w całym naszym projekcie, współczesne wyposażenie stara się harmonizować z międzywojennym stylem budynku.

Dzięki poprowadzeniu instalacji przez poddasze oryginalny parkiet został nienaruszony podczas remontu. Na piętro prowadzą schody z opalonego drewna, co tworzy z łazienką piękne materiałowe continuum.

Δ Dzięki poprowadzeniu instalacji przez poddasze oryginalny parkiet został nienaruszony podczas remontu. Na piętro prowadzą schody z opalonego drewna, co tworzy z łazienką piękne materiałowe continuum.

Detal wyposażenia mini-salonu kąpielowego na piętrze willi.

Δ Detal wyposażenia mini-salonu kąpielowego na piętrze willi.

Podziel się: