Mały salon i dwa pokoje dziecięce

Projekt mieszkania dla rodziny z dwójką dzieci

#STYL ANGIELSKI, #MIESZKANIE, #BOAZERIA, #BIOKOMINEK, #SZTUKATERIA

Klienci zwrócili się do nas z prośbą o wykonanie liftingu mieszkania. Zakres projektu obejmował odświeżenie salonu, sypialni rodziców i pokoi dziecięcych – dwóch chłopców w wieku szkolnym. Kuchnia i łazienka oraz drzwi pozostały bez ingerencji. Szafom odzieżowym nadano nowy charakter przez przemalowanie na biało.

Wyzwaniem był wąski i długi salon, mała sypialnia i ciemny pokój dziecka. Zaproponowaliśmy zatem zmianę pierwotnego układu pomieszczeń. Nowy układ polega na przeniesieniu sypialni dorosłych do pokoju z małym oknem – tu brak słońca nie był wadą. W jego miejsce wskoczył pierwszy z pokoi dziecięcych - wprawdzie z mniejszą powierzchnią, ale za to z jasnym, ogromnym oknem.

Inwestorzy przedstawili nam szczegółowe wytyczne odnośnie charakteru wnętrza, na przykład w salonie koniecznie znaleźć się miał biokominek. Wnętrze miało być delikatnie stylizowane, ale w ogólnym odbiorze nowoczesne, jasne i przytulne.

Z wyjątkiem pokoi dziecięcych w projekcie zastosowaliśmy paletę kolorystyczną liczącą biel, ciepłą szarość i drewno. Boazeria, obudowa kominka, sztukateria i meble są w stylu angielskim. Na podłodze pojawiły się panele imitujące drewno. W pokojach dziennych wyróżniają się lampy od polskich projektantów – w salonie Bon Appetit! autorstwa DBWT.PL, a w pokoju dziecka – Cumulus marki Artes Design.

W salonie zaaranżowana została strefa wypoczynkowa. Cała rodzina może wygodnie oglądać telewizję, a podczas wizyty gości, małe fotele zwraca się w kierunku sofy.

Pokoje dziecięce zaprojektowane zostały tak, aby ośmio– i sześciolatek czuli się w nich równie dobrze za parę lat, kiedy będą nastolatkami. Wygospodarowano miejsce do nauki, zabawy i przechowywania. Użyte meble tworzą przytulne wnetrze, ale nie są infantylne. W pokojach chłopców, błękitna boazeria i ściany, ożywiają wnętrze i nadają im odrębnego charakteru.

Projekt zrealizowany wspólnie z Artes Design

  • Szara Studio

Chlubą wąskiego i długiego salonu po liftingu stanie się biokominek. Nad stołem lampa polskich projektantów, Bon Appetit! produkcji DBWT.PL. Na ścianach i suficie ozdobna sztukateria.

  • Szara Studio

Chlubą salonu jest biokominek. W całym mieszkaniu na podłodze pojawiły się panele imitujące drewno.

  • Szara Studio

Odświeżone mieszkanie utrzymane jest w palecie bieli, ciepłej szarości i drewna. Wyjątek od tej zasady stanowią pokoje dziecięce.

  • Szara Studio

Jasny pokój sześciolatka: pomimo ograniczonej wielkości, znalazło się w nim miejsce do nauki, zabawy i przechowywania.

  • Szara Studio

Malowana na stonowane kolory boazeria dekoruje salon, korytarz i pokój dziecięcy.

  • Szara Studio

Pokoje dziecięce zaprojektowane zostały tak, aby ich lokatorzy czuli się w nich równie dobrze za parę lat, kiedy będą nastolatkami. Błękitna boazeria oprócz dekorowania, zabezpiecza ściany przed zabrudzeniem.

  • Szara Studio

Tapicerowane wezgłowie łóżka w sypialni.

  • Szara Studio

Dzięki zastosowaniu jasnych barw, sypialnia – mimo małego okna – jest jasna. Sypialnia stylizowana na styl angielski, z tapicerowanym wezgłowiem łóżka: dzięki temu jest nowoczesna, jasna i przytulna.

  • Szara Studio

W przedpokoju, gdzie mieści się odświeżona przez przemalowanie szafa, zastosowano szarą boazerią angielską.

  • Szara Studio

Korytarz stał się idealnym miejscem na galerię rodzinnych zdjęć. Po prawej – pokój ośmiolatka, fana motoryzacji, ozdobiony olbrzymią fototapetą i polską lampą Cumulus.

Zobacz inne nasze realizacje:

Metamorfoza wnętrza klubokawiani Meskalina

Projekt mebli i wnętrza znanego klubu w centrum Poznania

Projekt kultowej poznańskiej Klubokawiarni zlokalizowanej w centrum Starego Rynku, a skupiającej lokalne środowisko artystycz..

#WNĘTRZE KOMERCYJNE, #HORECA, #MEBLE, #OŚWIETLENIE, #ROZWIĄZANIA AUTORSKIE

ZOBACZ WIĘCEJ

Galeria Arsenał Poznań

Projekt wielofunkcyjnego wnętrza, autorskich mebli i oświetlenia dla galerii sztuki

Jak wiele samorządowych instytucji kulturalnych, nasz klient dysponował niewielkim budżetem. Mimo to odnowione wnętrze galerii ma niespotyka..

#PRZESTRZEŃ PUBLICZNA, #MEBLE, #OŚWIETLENIE, #ROZWIĄZANIA AUTORSKIE, #INSTYTUCJA KULTURY

ZOBACZ WIĘCEJ