Galeria Arsenał Poznań

Projekt wielofunkcyjnego wnętrza, autorskich mebli i oświetlenia dla galerii sztuki

#PRZESTRZEŃ PUBLICZNA, #MEBLE, #OŚWIETLENIE, #ROZWIĄZANIA AUTORSKIE, #INSTYTUCJA KULTURY

Jak wiele samorządowych instytucji kulturalnych, nasz klient dysponował niewielkim budżetem. Mimo to odnowione wnętrze galerii ma niespotykane gdzie indziej meble i oświetlenie: stworzono je specjalnie dla Arsenału.

A jeszcze nie tak dawno temu, odwiedzając poznański Stary Rynek, łatwo było przeoczyć sam fakt istnienia Galerii Miejskiej Arsenał. Wejście do niej ukryte było w zaułku, a najbardziej reprezentacyjne pomieszczenia od frontu Rynku wynajmowano księgarni. Postanowiono to jednak zmienić, a ambitne zadanie zaprojektowania odnowionego wnętrza powierzono nam.

Zainspirowani logotypem galerii - niesfornym ARS, wyrywającym się z szeregu pozostałych liter - zaprojektowaliśmy szereg unikalnych elementów wyposażenia, także wyróżniają się charakterem:

  • pochyły, metalowy regał do części księgarnianej;
  • ladę recepcyjną ze szklaną gablotką, które stoją pod takim kątem, jakby właśnie się dokądś zbierały. Lada pełni funkcję punktu biletowego, magazynku i oddziela strefę biurową, ukrytą za drzwiami, od części ogólnodostępnej;
  • olbrzymi, trójwymiarowy logotyp galerii, widoczny dobrze z zewnątrz;
  • szyld na narożniku budynku, którego litery zakomponowano tak, aby sprawiały wrażenie wynurzania się z muru. Ten zabieg sprawia, że szyld jest lepiej widoczny dla osób zmierzających od strony ulicy Paderewskiego.
  • Unikalne są też lampy ze świetlówek, połączone w geometryczne formy z aluminiowych profili i podwieszone pod sufitem, kształtem nawiązują do konstrukcji użytej na piętrze tego modernistycznego budynku.

Odnowiona przestrzeń galerii wita gości otwartą, wielofunkcyjną przestrzenią, która - w zależności od potrzeb - pełni funkcję recepcji, tematycznej księgarni, miejsca wernisaży, spotkań, warsztatów i dyskusji. Sporą jej cześć zajmuje też zabytkowy fotoplastikon, otoczony - zgodnie z naszym projektem - nowoczesnymi, produkowanymi w Trójmieście stołkami TRIO produkowanymi przez Melounge Studio. W razie potrzeby, sala zapełnia się składanymi krzesłami. Na codzień przysiąść można na poduszkach, które umieściliśmy na niskich i szerokich parapetach.

  • Szara Studio

Zdjęcie przed (po lewej) i po zrealizowaniu naszego projektu wnętrza (po prawej). Najbardziej reprezentacyjne pomieszczenia od frontu Rynku wynajmowano księgarni. Jednym z założeń naszego projektu rewitalizacji był mocny powrót galerii do świadomości poznaniaków.

  • Szara Studio

Wielofunkcyjne wnętrze galerii otwiera lada recepcyjna, zainspirowana niesfornym logotypem Arsenału.

  • Szara Studio

Lada recepcyjna ze szklaną gablotką pełni funkcję punktu biletowego, magazynu oraz oddziela część biurową od ogólnodostępnej.

  • Szara Studio

Większość mebli i oświetlenie zostało zaprojektowanych specjalnie na potrzeby wnętrza galerii Arsenał.

  • Szara Studio

Podwieszone pod sufitem, spięte w geometryczne wzory, lampy z aluminiowych kątowników skrywających świetlówki.

  • Szara Studio

Wielofunkcyjne wnętrze odnowionej Galerii Miejskiej pozwala aranżować je według potrzeb.

  • Szara Studio

Korytarz stał się idealnym miejscem na galerię rodzinnych zdjęć. Po prawej – pokój ośmiolatka, fana motoryzacji, ozdobiony olbrzymią fototapetą i polską lampą Cumulus.

  • Szara Studio

Księgarnia przed rewitalizacją po lewej. Kąt nachylenia nowych regałów nie tylko naśladuje logotyp galerii, ale pozwala dodatkowo utrzymać porządek na półkach. Nic się na nich nie przewraca w sposób niekontrolowany.

  • Szara Studio

Rozmieszczony pod różnymi kątami trójwymiarowy szyld „wynurza się” z elewacji. Takie rozwiązanie zwiększa czytelność szyldu dla osób patrzących po przekątnej Rynku, od strony ulicy Paderewskiego.

  • Szara Studio

Drewniany, lakierowany na matowo szyld na elewacji obok wejścia wykonano dzięki technologii CNC.

Zobacz inne nasze realizacje:

Mały salon i dwa pokoje dziecięce

Projekt mieszkania dla rodziny z dwójką dzieci

Klienci zwrócili się do nas z prośbą o wykonanie liftingu mieszkania. Zakres projektu obejmował odświeżenie salonu, sypialni rodziców i pokoi dziecięcych – dwóch chłopców w wieku szkol..

#STYL ANGIELSKI, #MIESZKANIE, #BOAZERIA, #BIOKOMINEK, #SZTUKATERIA

ZOBACZ WIĘCEJ

Sklejka w mieszkaniu

Projekt apartamentu dla singla – cały w sklejce!

Klient oczekiwał, że znajdziemy pomysł na jego nowe nieustawne mieszkanie. Ten trzypokojowy apartament dzięki naszym zabiegom, stał się przestronnym wnętrzem z otwartą kuchnią i oryginal..

#MEBLE, #SKLEJKA, #OŚWIETLENIE, #APARTAMENT

ZOBACZ WIĘCEJ